Tjänster
Vi kan VVS
Vi utför allt inom VVS och driftsäkra värmeinstallationer för både privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar i Norrköping.
Bergvärme:
Projektering
Energibesiktning
Borrning
Grävning
Installation av värmepump
Vid bergvärmeinstallationer samarbetar vi med FBB Finspångs Brunnsborrning, där de står för borrningen och vi sköter installationen.
Frågor & Svar
Vad är en värmepump?
Som ett kylskåp, fast tvärtom
Värmekälla och Förångare: Värmen från en värmekälla (som mark eller luft) tas upp av ett köldmedium i förångaren. Genom att sänka trycket kan köldmediet börja koka vid låga temperaturer, som -15°C.
Kompressor: Den gas som bildas från det kokande köldmediet sugs in i kompressorn, där dess tryck och temperatur höjs.
Kondensor: Den heta gasen förs till en kondensor där den avger värme till ett hus eller tappvarmvatten. När gasen kyls av, övergår den till flytande form.
Expansionsventil: Efter att köldmediet har avgett värme, transporteras det tillbaka till expansionsventilen som sänker trycket. Sedan återgår det till förångaren och processen börjar om.
Har du direktel?
Har du direktel?
Då betalar du säkert väldigt mycket för din värme. Ett mer ekonomiskt system är att konvertera till vattenburen värme, antingen via klassiska radiatorer eller via s.k. golvvärme, för att uppleva ett behagligt inomhusklimat.
Vi utför konvertering till vattenburen värme, från projekteringsstadiet till färdigt system. Klicka här för att fylla i ett formulär med uppgifter om din årliga elförbrukning mm, så återkommer vi med en preliminär kalkyl.
Vad är Energiborrning?
Energiborrning
Värmen hämtas upp från berggrunden och grundvattnet genom ett borrhål, 4 1/2″, 5 1/2″ eller 6 1/2″ i diameter. Borrhålets djup anpassas efter den energimängd som behövs för uppvärmningen. Om energibehovet är stort kan flera brunnar kopplas samman. (bild). Två slangar, som i botten är hopkopplade, förs ner i borrhålet. Inne i kollektorslangen finns en frostskyddad vätska (köldbärare). Systemet är helt slutet, så vätskan kommer aldrig i kontakt med grundvattnet.
För att grundvattnet inte ska förorenas av ytvatten som rinner ner i borrhålet, borras ett foderrör av stål ner ett stycke i berggrunden och avtätas med exempelvis cement.
Hur fungerar det?
Funktion
Kollektorvätskan (köldbäraren) pumpas upp i slangar från energibrunnen och transporteras vidare till värmepumpen. Där höjs temperaturen och den uppsamlade värmeenergin överförs till husets värmesystem. Den i värmepumpen avkylda kollektorvätskan leds tillbaka till kollektorslangen, för att dra till sig ny värme från borrhålet.
Om tillgången på grundvatten är mycket god, kan även grundvatten användas direkt. Sedan det passerat värmepumpen och avkylts, återförs det till marken eller till berggrunden genom ett separat borrhål. Detta är idag en ovanlig installation.
Vad är en Normbrunn?
Normbrunn
SVEP, Geotec (Svenska Brunnborrares Branschorganisation) och Avanti (Sveriges Avantiborrares Förening) har tagit fram kriterier for utförande av energibrunn i berg, s.k. ”normbrunn”. Tillse att entreprenören är ansluten till någon av ovanstående organisationer.
Vilka tillstånd krävs?
Tillstånd
Innan slangen installeras ska anmälan till kommunens hälso- och miljöskyddsnämnd göras. Det råder minimum anmälningsplikt för anläggande av energibrunn. Kontakta din kommun för vidare information.
Vad är det aktiva borrdjupet?
Aktivt borrdjup
Höjden på grundvattenpelaren i borrhålet utgör det aktiva borrdjupet. Det är inom det aktiva borrdjupet som värmeutbytet sker. Vid upphandlingen bör man se till att offerten avser kostnad för aktivt borrdjup.
Om jag har större värmebehov?
Vid stort värmebehov
Borrdjup överstiger sällan 200 m. Är behovet så stort borras vanligtvis två eller flera brunnar som kopplas samman i en samlingsbrunn.